Ingegroeide teennagel


INGEGROEIDE TEENNAGEL

Ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel is een zeer pijnlijke aandoening, komt het meest voor ter hoogte van de grote teennagel maar kan evengoed voorkomen aan een nagel van één van de kleinere tenen. Mogelijke oorzaken zijn een te kort geknipte nagel, weggeknipte nagelhoeken en trauma's waarna een gedeelte van de nagel ontbreekt. Een andere oorzaak van een ingegroeide nagel is een afwijkende vorm van de nagel: als een nagel boller is dan normaal (hyperconvex) ontstaat er meer druk in de nagelwal en kan er gemakkelijker irritatie ontstaan. Transpirerende voeten maken de huid week en daardoor extra kwetsbaar. Het dragen van te krappe schoenen geeft teveel druk op de nagels. Tijdens bepaalde sporten (zoals voetbal en ballet) ontstaat er ook veel druk op de tenen en de nagels.

 

De behandeling bestaat meestal uit het losmaken of verwijderen van het ingroeiende nageldeel en begeleiding van de groei in de daaropvolgende weken of soms maanden. Er zal ook steeds advies geven over de juiste kniptechniek en eventuele behandelingen die door de patiënt thuis nog gedaan moeten worden (vb. onstmetten). Indien nodig wordt er ook schoenadvies gegeven. Ook kan een nagelbeugel (orthonyxie) voor een te bolle of ingroeiende nagel een oplossing zijn. Hierbij wordt een beugeltje op de nagel geplaatst om de druk van de nagel uit de nagelwal weg te halen. In sommige gevallen kan hier de vorm van de nagel blijvend mee gecorrigeerd worden.

 

Zodra de klachten verdwenen zijn kan het soms verstandig zijn om de verdere verzorging van de nagels aan een voetverzorger (pedicure) over te laten. Vooral als nagels raar van vorm of moeilijk te knippen zijn kan hierdoor het terugkomen van de klachten voorkomen worden. Bij extreme klachten, zoals een sterk bloedende zwelling/ontsteking, kan het mogelijk zijn dat we U dit niet meer kunnen behandelen. Dan zal een deel van de nagel chirurgisch verwijderd moeten worden. Hiervoor zal U doorverwezen naar de huisarts voor verdere opvolging.


De inhoud van dit artikel is uitsluitend informatief. Stel zelf geen diagnose, raadpleeg altijd een arts

- Kelly Menten -