Schimmelinfecties


SCHIMMELINFECTIES

Wat zijn schimmelnagels?


Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, zijn teen- of vingernagels die met schimmel geïnfecteerd zijn. Je hebt dan een schimmelinfectie in je nagel. Schimmels zijn bij iedereen op de huid en onder de nagelranden aanwezig. Pas als de schimmel je huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, heb je een infectie.


Oorzaak van schimmelnagels


Schimmelnagels ontstaan door dezelfde schimmels die ook voetschimmel kunnen veroorzaken, zogeheten dermatofyten. Deze schimmels bevinden zich in vochtige omgevingen zoals douche- en badruimtes. Via deze ruimtes worden de schimmels van de ene op de andere persoon overgedragen.


Ook worden schimmelinfecties vrij gemakkelijk overgedragen van de ene op de andere persoon via deze ruimtes. Je kan ook jezelf besmetten: het begint vaak met één schimmelnagel en vervolgens raken er meer nagels besmet. Het is daarom verstandig dat je niet te lang met een voetschimmel of een schimmelnagel blijft lopen.


Ouderen, mensen die antibiotica gebruiken, kunstnagels hebben, met verminderde weerstand (door bijvoorbeeld chemokuren of besmetting met AIDS) en mensen met diabetes mellitus zijn gevoeliger voor schimmelinfecties. Ook een verstoorde zuurgraad (pH-waarde) in het lichaam of gescheurde, beschadigde nagels zijn een broedplaats voor schimmels die kalknagels veroorzaken.   


Symptomen van schimmelnagels


Een schimmelnagel is aan het begin geelwit van kleur. Als je de schimmelnagel niet behandeld zal deze later geel/bruin verkleuren. Ook wordt je nagel brokkelig, dik en bobbelig. De medische term voor de gele verkleuring en het brokkelig worden van de nagels is onychomycose. In een later stadium kan je nagel zelfs helemaal of gedeeltelijk loslaten. Dit is niet alleen hinderlijk, maar het kan ook veel pijn doen.


Diagnose van schimmelnagels


In de meeste gevallen zal de huisarts meteen herkennen dat het om een schimmelnagel gaat. Als de huisarts er niet helemaal zeker van is, zullen de schilfers van de nagels onderzocht worden met een microscoop. Dit kan vaak al tijdens het consult plaatsvinden. Ook kunnen er schimmels gekweekt worden uit een stukje nagel. Dan wordt er een stukje van je nagel naar het laboratorium gestuurd en duurt het een paar weken voordat de uitslag bekend is.


Bron: www.gezondheidsplein.nl


De inhoud van dit artikel is uitsluitend informatief. Stel zelf geen diagnose, raadpleeg altijd een arts

- Kelly Menten -