Wratten

Wat zijn wratten?


Wratten zijn kleine, harde, goedaardige gezwellen op de huid, vaak veroorzaakt door een virus. Deze woekering (ongeremde celgroei) van de huid kan overal op het lichaam voorkomen, maar bevindt zich meestal op je handen en voeten. Vooral kinderen hebben er vaak last van, net als mensen met een verzwakt immuunsysteem.


De meest voorkomende wratten zijn de ‘gewone’ wrat en de voetwrat. Maar je kunt ook last krijgen van: 


  • Waterwratten.
  • Genitale wratten.
  • Ouderdomswratten.
  • Vlakke wratten.
  • Steelwratjes.
  • Oorzaak van wratten


Wratten ontstaan door een infectie van de huid met een virus. Dit virus heet het Humaan Papilloma Virus (HPV) en  zorgt ervoor dat cellen van je huid ongewoon snel gaan groeien.


Het Humaan Papilloma Virus is erg besmettelijk en kan zich verspreiden van mens op mens. Dat kan door direct huidcontact, maar ook door het aanraken van besmette oppervlakken. Het zwembad – waar veel mensen op blote voeten lopen – is bijvoorbeeld een plek waar je gemakkelijk voetwratten oplopen. Als je met het virus in contact gekomen bent, duurt nog wel een tijdje voordat je daadwerkelijk wratten krijgt, zo’n drie tot zes maanden en soms zelfs jaren.


Vaak blijft het bij één keer wratten. Je lichaam wordt namelijk immuun voor het virus als je wratten hebt gehad. Hierdoor krijg je bij een nieuwe infectie met het virus normaal gesproken geen wratten meer. Behalve als je een verzwakte immuunsysteem hebt. Dan kunnen de wratten terugkeren. De afweer van jonge kinderen is nog niet zo goed sterk, waardoor zij vaker last hebben van wratjes dan volwassenen met een sterk afweersysteem.


Symptomen van wratten


Wratten zijn heel onschuldig en geven weinig klachten. Ze jeuken niet en doen geen pijn. Het nadeel is alleen dat ze er lelijk en vies uit kunnen zijn. Dit kan vervelend zijn als ze erg in het zicht zitten, zoals op je handen.


De verschillende type wratten kun je herkennen aan hun eigen kenmerken:


  • Gewone wratten: kleine, ronde gezwelletjes met een  bloemkoolachtig uiterlijk. Over de wrat heen zit vaak een eeltlaagje heen, waardoor hij ruw en hard aanvoelt. De gewone wrat is grijs of bruin van kleur. Deze wrat komt voornamelijk op je handen, vingers, tenen en knieën voor.
  • Voetwratten: dit zijn wratten op de onderkant van je voeten groeien. De voetwrat is vaak wat platter dan de gewone wrat, vanwege de druk van het lichaamsgewicht op je voetzolen. Als een voetwrat wat in de diepte gaat groeien, kan deze pijnlijk worden. Je spreekt dan van een doornwrat. Wanneer de voetwratjes in een groepje bij elkaar groeien en oppervlakkig zijn, spreek je van een mozaïekwrat.
  • Genitale wratten: Genitale wratten zijn een SOA. De verspreiding ervan vindt plaats via seksueel contact. Genitale wratten zijn erg besmettelijk. De wratten lijken wat uiterlijk betreft erg op andere wratten. Ze groeien echter alleen in de schaamstreek of rond de anus en nergens anders op je lichaam.
  • Vlakke wratten: deze zijn gladder, vlakker en kleinerdan andere wratten. Ze zijn vaak met veel tegelijk en komen vooral op je gezicht, onderarmen, de rug van je handen en op je benen voor.
  • Draadvormige wratten. Dit is degesteelde variant van de gewone wrat. Deze wrat is een uitstulping van de huid op een steeltje en bevindt zich meestal in je gezicht. Bij kinderen zitten ze vooral op de lippen, oogleden of neus.
  • Ouderdomswratten. Deze worden in tegenstelling tot andere wratten, niet door een virus worden veroorzaakt. Met name bij mensen boven de vijftig jaar komen ouderdomswratten voor. Hoe ouder je wordt, hoe meer er verschijnen. Ouderdomswratten komen voornamelijk voor op je borst, rug of in je gezicht.


Bron: www.gezondheidsplein.n

De inhoud van dit artikel is uitsluitend informatief. Stel zelf geen diagnose, raadpleeg altijd een arts

- Kelly Menten - l

 


WRATTEN

CryoPen X