Oncologische Pedicure

VOETEN MET EXTRA AANDACHT...

 

Bij oncologische voetzorg is het doel uw voeten in een zo optimaal mogelijk conditie te brengen en te houden. 


Oncologische voeten vereisen extra zorg

 


Veranderingen aan de voeten, dienen bij mensen met kanker regelmatig gescreend te worden waarbij, indien gewenst en mogelijk het verwijderen van (pathologische) eeltvorming, het verzorgen en behandelen van teennagels van groot belang zijn.


Iemand die een behandeling voor kanker ondergaat, kan te maken krijgen met bijwerkingen. 

Een behandeling met chemotherapie of doelgerichte therapie kan bijvoorbeeld bijwerkingen geven aan de nagels en de huid van de voeten.

De huid en de nagels hebben een belangrijke signaalfunctie.

Veranderingen kunnen een indicatie zijn voor verwijziging naar het oncologisch behadelteam. 


Bij chemotherapie kan het hand-voetsyndroom als bijwerking optreden. U kunt reactie krijgen op de huid van de handpalmen en voetzolen.

Dit komt doordat de medicijnen (cytostatica) zich juist daar concentreren.

Mogelijke klachten zijn blaren, infecties, jeuk, roodheid, en schilerende of vervellende huid, zwelling, pijn en/of gevoeligheid aan de handen en voeten.

tijdens een oncologische behandeling is uw lichaam zowel emotioneel als lichamelijk in groot onevenwicht.

Sommige behandelingen mag u als kankerpatient niet ondergaan en daarom is het belangrijk om het juiste tijdstip te bepalen voor een behandeling.


Als iemand actief wordt behandeld voor kanker, is het belangrijk dat de verpleegkundige of behandelde arts (doormiddel van een brief), aangeeft dat er geen contra-indicatie is voor de voetzorg. Een oncologische voetzorgster zet voetzorgtrajecten bij kankerati├źnten alleen in met toestemming van de behandelde arts of verpleegkundige.


Zonder uw toestemming mag een oncologische voetverzorgster geen medische informatie uitwisselen. Daarom worden eventuele bevindingen voor de arts of verpleegkundige aan U meegeven.